Geschiedenis

CWZ ‘het Middelblok’ werd na een voorbereiding van 5 jaar in de lente van 1985 betrokken door de eerste bewoners.

Het project is op de huidige locatie aan de Rijnlaan gebouwd in samenwerking met Woningbouwvereniging deltaWonen, in nauw samenspraak met de (toen nog) toekomstige bewoners.
Eén van de doelstellingen was het streven naar een verantwoordelijkheid voor elkaars woon- en leefomgeving.

Bij de bouw was ook al veel aandacht voor milieuvriendelijk en energiezuinig wonen. De woningen werden goed geïsoleerd en kregen elk eigen gevelkachels voor de verwarming.
Deze zijn in 2017 in vrijwel alle woningen vervangen door centrale verwarming met een hoogrendement ketel.

Eén van de bewoonsters van het eerste uur, Thea, vertelt het als volgt:

“Het eerste Centraal Woonproject in Nederland was eind jaren ’70 in Hilversum ontstaan.

Begin jaren ’80 ontstond vanuit de toenmalige woningbouwverenigingen het plan voor een Centraal Woonproject in Zwolle. Mensen die belangstelling hadden deel te nemen aan een dergelijk project werden opgeroepen zich aan te melden.

In die beginperiode hebben we een kijkje genomen in drie projecten die al opgestart waren, die van Hilversum, Emmen en Groningen.
Daaruit ontstonden de ideeën voor indeling in clusters, gemeenschappelijke wasruimten voor wasmachines en clusterruimtes, en een gemeenschappelijke projectruimte met logeerkamers.
Maar ook de wens voor een eigen keuken in elke woning, in plaats van een gemeenschappelijke keuken per cluster die we in Hilversum zagen.

Er kwamen werkgroepen, iedereen diende in een werkgroep zijn/haar bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld de Energiegroep, de Groep Duurzaamheid, de Tuingroep, en een werkgroep ‘Overleg met de architect’.
Mede door de inspanningen van deze eerste belangstellenden werd o.a. voorkomen dat er een binnen-parkeerplaats kwam, wat eerst de bedoeling was, in plaats van de huidige grote binnentuin.
Ook werd gerealiseerd dat de woonkamers allemaal aan een zonzijde (zuiden of westen) kwamen en niet op het noorden.

Omdat het een nieuwbouwproject was, was het echt een opbouw van niets tot het project dat tenslotte in 1985 betrokken werd door de eerste bewoners, het project dat je nu ziet!”